MGS viert haar 60ste verjaardag!

MGS viert haar 60ste verjaardag!

Op 18 juni 2016 bestond de Maastrichtse Gehandicapten Sportvereniging precies 60 jaar.

Op 18 juni 1956 werd MGS opgericht door de heren Nanink, De Jong, Kranenburg, Nieuwenhof, Ensink en Van Bremen. Gijs van Bremen was bestuurslid van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO). En bij de oorlogsveteranen lag ook de bakermat van MGS.

Een klein stukje geschiedenis van 60 jaar geleden:

In 1950 werden door de BNMO Duitse en Nederlandse oorlogsslachtoffers uitgenodigd in Aken voor het congres van de oorlogsinvalidenbond.

In Duitsland had men al de nodige ervaring met ‘invalidensport’. Door de beide wereldoorlogen waren veel Duitsers gehandicapt geraakt. Die – vaak jonge – oorlogsslachtoffers wilden sport (blijven) beoefenen.
Daarnaast was men ervan overtuigd, dat internationale sportuitwisselingen zouden bijdragen aan het herstellen van de banden tussen de verschillende landen.

Huub Ensink wilde in Maastricht zijn schouders zetten onder het oprichten van een sportvereniging voor mensen met een handicap. Maar hij had nooit te maken gehad met mensen uit de doelgroep. Daarom nam hij contact op met Eindhovenaar Wiel Theunissen. Die had wel ervaring met het sporten van mensen met een handicap.

Naar aanleiding van het congres in Aken zijn in Zuid-Limburg de eerste oorlogsslachtoffers gaan sporten onder de naam: Bokkenrijders. Hierbij waren sporters uit Maastricht, Geleen, Hoensbroek en Sittard. Tussen 1952 en 1956 vonden voor de afdeling Maastricht trainingen plaats in de Tapijnkazerne. Wedstrijden waren er nog niet.

In 1956 heeft Maastricht zich losgekoppeld van de Bokkenrijders en is zelf verder gegaan met sporten onder de naam Maastrichtse Gehandicapten Sportvereniging. Het eerste toernooi dat gespeeld werd vond plaats in de Tapijnkazerne tegen de Duitse sporters uit Aken. Voor deze wedstrijd moest een vergunning aangevraagd worden bij de Minister van Oorlog om de Duitse sporters in de kazerne te mogen ontvangen….

Sindsdien is er veel veranderd, maar MGS is er nog steeds!

Iedereen die onze vereniging heeft gefeliciteerd met ons 60 jaar bestaan: heel hartelijk bedankt! Natuurlijk zijn wij met zijn allen trots op dit resultaat. En dat we nog vele jaren op deze manier door mogen gaan…!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *